Acasa
http://iulianapapuc.com/images/1024px-Welcome_to_the_land_of_freedom.png

Statele Unite este una dintre țările cu cea mai mare diversitate culturală, iar California găzduiește o mare parte din imigranții veniți de prin toate colțurile lumii pentru a-și împlini visul american. Acest multiculturalism la care am fost expusă imediat ce am ajuns aici, mi-a schimbat percepția pe care o aveam asupra vieții și a lumii în general.


Mi-am dorit întotdeauna să interacționez cu oameni de diferite naționalități și de când locuiesc în California fac asta din plin. La birou de exemplu, doar în echipa mea suntem de prin toate colțurile lumii: am un coleg filipinez, un mexican, o chinezoaică, un coleg argentinian, și asta doar în departamentul meu.

Viața în California este un schimb cultural extraordinar de benefic pentru a putea înțelege un pic mai bine lumea în care trăim și de unde venim fiecare de fapt. Nu pot să zic că m-am schimbat doar pentru că locuiesc în Statele Unite, sunt mai mulți factori la mijloc, vârsta, experiențele de viață, oamenii pe care i-am întâlnit de-a lungul anilor, dar pot să spun că de când locuiesc în California am început să am o viziune mult mai amplă asupra lucrurile.

Când trăiești printre oameni care au obiceiuri și moduri de gândire diferite de ale tale, înveți că lucrurile se pot face și altfel decât ești tu obișnuit, uneori mai bine alteori nu. În ultimii ani, am ales conștient să elimin anumite prejudecăți pe care le aveam despre un anumit grup de oameni. Toți avem tendința să generalizăm atunci când ne referim la un set de caracteristici culturale specifice pentru o societate.  Este totuși greșit să generalizezi o întreagă națiune în baza unei singure experiențe. Când trăiești într-o societate multiculturală, și chiar și când călătorești foarte mult, percepția ta asupra oamenilor este într-o continuă schimbare, pentru că în mod constant întâlnești pe altcineva care îți demonstrează contrariul a ceea ce tu credeai deja.

Un exemplu bun în acest sens îl reprezintă percepția pe care ne-o formăm despre cineva atunci când auzim nivelul de engleză al acelei persoane. Limitările oamenilor în ceea ce privește competența în limba engleză nu reflectă în niciun fel nivelul intelectual al acestora. Lucrul acesta l-am înțeles mai bine după ce am ajuns în California și am auzit zeci de accente și feluri de a vorbi limba engleză. Mi se pare o lipsă de respect foarte mare să faci mișto de cineva doar pentru felul în care vorbește limba engleză, darămite să afirmi că nivelul de inteligență al unei persoane se rezumă doar la abilitățile acesteia de a vorbi engleza la perfecție. Nu contează că vorbești cu chelnerul unui restaurant, femeia de serviciul de la birou sau CEO-ul unei companii, ai să auzi des vorbindu-se engleză cu un accent puternic. Eu am mai vorbit într-un articol anterior despre inhibițiile mele de la început de drum când vorbeam engleza cu accent foarte puternic (nu că aș scăpa vreodată de el) și eram preocupată de ce va crede lumea despre mine. Erau idei preconcepute pe care le aveam în cap și pe care am încercat să le elimin.  

Acum patru ani nu aș fi crezut că viața în California o să îmi priască atât de mult, dar adevărul este că îmi place acest schimb cultural de care am parte zi de zi, fie că merg la birou sau la piață întâmpin constant tot felul de aspecte sociale și culturale care mă pun pe gânduri sau îmi trezesc curiozitatea de a cunoaște mai mult despre un anumit domeniu, un grup de oameni sau un eveniment istoric.  

Hai și tu în California pentru un schimb cultural de neuitat!

Add comment


Security code
Refresh

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Iuliana Papuc Profile

11206043 763158690460047 5993721621851537990 n
Salut, eu sunt Iuliana și de zece ani locuiesc în străinătate. Sunt pasionată de călătorii, limbi străine, cărți, și aventuri în aer liber.  

Articole Recente

Mi Tutor Logologo

BannerTravelanguaging

logotest1