Dincolo de Frontiere

Día de los Muertos (Ziua Morților) este o tradiție ce datează din perioada aztecilor, toltecilor și a altor grupuri indigene pre-hispanice din Mexic, dar se celebrează în multe țări din America Latină și în anumite orașe din Statele Unite unde există o comunitate mare de latino-americani.


Timp de trei zile cât ține festivitatea (31 octombrie, 1 și 2 noiembrie) cartierul latin Mission District din San Francisco este o explozie de culoare și bucurie. Día de los Muertos nu este versiunea mexicană a Halloween-ului american. Deși ambele au în comun celebrarea celor decedați, cele două evenimente diferă foarte mult în tradiții și festivitate. Tematica acestei sărbători este desigur, moartea, dar nu în scopul acela de teroare, așa cum se obișnuiește de Halloween, ci mai degrabă, Día de los Muertos este o demonstrație de dragoste și respect pentru cei decedați.  


Día de los Muertos - scurt istoric

Culturile pre-hispanice considerau jelirea morților o lipsă de respect deoarece moartea pentru ei era o etapă naturală în procesul vieții.  Aztecii credeau că spiritele celor decedați nu părăsesc niciodată comunitatea celor vii, și că în timpul festivității Día de los Muertos, toți cei decedați se întorc pe pământ.  


Día de los Muertos - Tradiții și obiceiuri


Semnificația Altarului

Nucleul acestei sărbătorii este altarul. În casele oamenilor dar și în cimitire se construiește un altar sau o ofrandă, pentru a întâmpina spiritele celor decedați. Ca atare, altarele sunt încărcate cu ofrande - apă pentru a stinge setea după lunga călătorie pe care cei decedați au parcurs-o, mâncare, fotografii de familie și o lumânare pentru fiecare rudă decedată. Dacă unul dintre spirite este un copil, se pun și jucării pe altar.Craniile făcute din zahăr

În spaniolă li se spune calaveras, și sunt de fapt o reprezentare a craniului uman, făcute din zahăr și decorate cu glazură.  Pe la sfârșitul secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea, cuvântul calavera a început să fie folosit pentru a descrie poeme scurte, pline de umor, care erau publicate în ziare pentru distracția cititorilor.  Aceste calaveras literare au devenit în cele din urmă parte din sărbătoarea Día de los Muertos și programele de radio și televiziune încă difuzează poeme inteligente și pline de umor în aceste zile de festivitate.

Sursa Foto: Adobe Stock

 
Ofrande  

Credința mexicană spune că după călătoria lungă pe care cei decedați o parcurg pentru a ajunge pe pământ, aceștia ajung înfometați și cu o sete puternică. Multe familii așează pe altar felul de mâncare preferat a persoanei decedate dar și alte mâncăruri tradiționale. Pâinea morților, în spaniolă El Pan de Muerto, este o pâine dulce cu semințe de anason și decorată cu oase și cranii făcut din zahăr. Printre băuturile tradiționale se numără și pulque, o băutură fermentată obținută din lapte de agave, dar și atolul, o băutură făcută dintr-un amestec din făină de porumb, cu zahăr de trestie, scorțișoară și vanilie.

Sursa Foto: Adobe Stock

 


Costume

Día de los Muertos este o sărbătoare extrem de socială care se sărbătorește pe străzi, la orice oră din zi și noapte. Costumul tradițional este cel de schelet, și se obișnuiește ca oamenii să își picteze fețele în mod artistic pentru a se asemăna cu craniile umane, imitând astfel celebra Calavera Catrina.


Calavera Catrina a fost creată de José Guadalupe Posada într-o gravură numită "La Calavera Catrina" ca o imagine satirică adresată mexicanilor indigeni care imitau stilul european. În prezent, personajul Calavera Catrina a devenit simbolul sărbătorii Dia de los Muertos și este portretizat în toate formele, de la alimente, meșteșuguri, la artă, și la modă.


Datorită recunoașterii de către UNESCO, Día de los Muertos este o tradiție foarte populară în Mexic și din ce în ce mai cunoscută la nivel internațional. Cartierul Latin din San Francisco organizează în fiecare an acest eveniment, iar anul acesta este al treilea an în care particip la această procesiune. 


Deși multe orașe mari din Statele Unite sărbătoresc Día de los Muertos, una dintre cele mai autentice festivități are loc în Mexic, și dacă te afli în Mexico City în zilele acestea de sărbătoare o să ai parte de o experiență unică, plină de culoare, muzică și bucurie.


Add comment


Security code
Refresh

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Articole Recente

Mi Tutor Logologo

BannerTravelanguaging

logotest1