Dincolo de Frontiere

Când ne gândim la Statele Unite ale Americii credem că viaţa americană este perfectă, că totul este posibil aici, că traiul de viaţă este implicit mai bun, că visele devin realitate dintr-o dată şi că toată lumea trăieşte liber şi bine. Nu există un loc pe lumea asta unde totul să fie perfect, iar Statele Unite, deşi are reputaţia de a fi ţara tuturor posibilităţilor te poate surprinde în multe aspecte.Am strâns o listă de lucruri interesante despre SUA, unele sunt de cultură generală, altele au de a face cu anumite legi, iar câteva dintre ele cu siguranţă te vor surprinde. Enjoy!


  • Locuitorii din Puerto Rico sunt cetățeni americani dar nu au drept de vot pentru alegerile prezidențiale din SUA.  Puerto Rico este un teritoriu aflat sub suveranitatea guvernului federal american, dar nu face parte din nici un stat și nici nu este un stat în sine.

  • Toți elevii americani care termină cei patru ani de liceu primesc diploma de liceu fără să susțină un examen de bacalaureat. Majoritatea elevilor de liceu susțin examenul SAT pentru a intra la facultate. Examenul nu este gratis, și în funcție de punctajul obținut elevii se pot înscrie la facultatea dorită.

  • Din cei 45 de președinți pe care Statele Unite i-a avut până acum, patru au fost asasinați în funcție - o rată de aproximativ 9% (sau aproximativ unul din zece) uciși la locul de muncă.

  • În 1937 în San Francisco s-a dat o lege prin care se interzicea construirea cimitirilor în incinta orașului, deoarece terenul orașului era considerat foarte valoros. Toate mormintele care se aflau deja în cimitirile din oraș au fost dezgropate și mutate în Colma, un oraș la sud de San Francisco. Colma are astăzi mai mulți morți decât vii (4 milione de persoane îngropate, și doar 1500 de locuitori). Tocmai de aceea motto-ul orașului Colma este “it’s great to be alive in Colma.”   În prezent, au rămas doar două cimitire în San Francisco, unul la Biserica Mission Dolores și cimitirul național din Presidio.

  • Statele Unite nu oferă concediu de maternitate/paternitate plătit. Da, poți să mai citești o dată! Adică nu există nici o lege la nivel federal care să oferă concediu maternal/paternal plătit, asta înseamnă că fiecare angajator decide dacă și cât concediu maternal/paternal oferă angajaților. Există o singură lege federală care garantează anumitor angajați până la 12 săptămâni de concediu maternal/paternal neplătit, fără niciun pericol de pierdere a locului de muncă. Asta este o temă care mă frustrează și ori de câte ori mă pun să dezbat subiectul acesta mi se ridică tensiunea. California este unul dintre puținele state care a trecut o lege prin care se oferă angajaților concediu maternal/paternal plătit de până la șase săptămâni. 

  • Americanii trebuie să aibă 21 de ani pentru a putea cumpăra băuturi alcoolice, dar pot cumpăra o pușcă semi-automată Ar-15 la varsta de doar 18 ani.


Dacă locuieşti în Statele Unite scrie-mi în comentarii dacă  a fost ceva anume din viaţa americană care te-a luat prin surprindere, sau l-a care nu te aşteptai.

Add comment


Security code
Refresh

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Parteneri

Mi Tutor Logologo

BannerTravelanguaging

logotest1