Dincolo de Frontiere


Versurile melodiei spun așa:

Somos una especie en viaje
No tenemos pertenencias sino equipaje
Vamos con el polen en el viento
Estamos vivos porque estamos en movimiento
Nunca estamos quietos, somos trashumantes
Somos padres, hijos, nietos y bisnietos de inmigrantes
Es más mío le que sueño que lo que toco
Ascultă melodia AICI

Pe scurt, Jorge Drexler transmite esențialul existenței umane într-un cântec, și anume că specia noastră este într-o continuă migrare, și că în fond toți suntem copii, nepoți, și strănepoți de imigranți.  

În timpuri atât de controversate ca acestea, în care imigranții din orice parte a lumii sunt prinși în arena politică, este important să ne aducem aminte și cealaltă latură a imigranților: cea prin care imigranții din Statele Unite și din lumea întreagă contribuie la cultura locurilor și îmbogățesc semnificativ aproape orice aspect din viața noastră de zi cu zi. Fie că vorbim de mașina pe care o conducem, muzica pe care o ascultăm, restaurantul unde alegem să mâncăm sau de filmul pe care îl vizionăm în weekend, toate aceste opțiuni ne sunt posibile datorită diversității culturale care ne înconjoară.

La scurt timp după ce m-am mutat în California şi am început să mă integrez în societate am refuzat să gândesc că a fi imigrant în Statele Unite reprezintă un dezavantaj, deşi multe statistici pot dovedi contrariu. Am ales să cred că nivelul de educație al unei persoane este mai important decât eticheta de imigrant.

În ultimul timp, în Statele Unite s-a tot făcut multă propagandă în jurul imigranților, fie ei legali sau ilegali, și se vorbește constant despre “daunele” pe care aceștia le crează în societatea americană. Eu îndrăznesc să contrazic această idee, și nu îmi este foarte greu să găsesc argumente. De la profesori, la CEOs de companii de start-ups, inventatori, și până la vânzători în supermarketuri, imigranții sunt parte integrantă din comunitățile americane și contribuie în mod amplu la bunăstarea acestei țări.

Până la urmă, fără instinctul acesta al nostru de a cunoaște, de a descoperi, de a crea, lumea de astăzi ar arăta complet diferit. Dacă nomazii asiatici nu s-ar fi aventurat într-o expediție traversând Beringia, acum mai bine de 10,000 de ani, dacă Christopher Columb nu și-ar fi început expediția peste oceanul Atlantic, dacă aztecii ar domina în continuare Mesoamerica, dacă… Doar așa, poate, fiecare dintre noi ne-am afla în momentul acesta într-un loc complet diferit și cu o viziune de viață complet necunoscută.

Add comment


Security code
Refresh

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Articole Recente

Mi Tutor Logologo

BannerTravelanguaging

logotest1