Culture & Society

Te-ai întrebat până acum cum funcționează sistemul de votare în Statele Unite? Probabil că ai auzit de votul electoral și votul popular dar poate că nu știi exact care e diferența între ele și cum influențează alegerile prezidențiale din Statele Unite o dată la patru ani. 

Până de curând nu înțelegeam nici eu foarte bine cum funcționează Colegiul Electoral în Statele Unite în alegerile prezidențiale, dar în timp am tot citit despre asta și recent am dat și peste un clip pe TedEx Education, care explică foarte bine sistemul de votare din Statele Unite. 


Președinția Statelor Unite este câștigată de candidatul care obține un total de 270 de voturi electorale și nu de cel care obține numarul cel mai mare de voturi din partea oamenilor, adică votul popular.

De exemplu, în alegerile prezidențiale din anul 2000, George W. Bush a câștigat votul electoral și a fost ales președinte deși Al Gore câștigase votul popular dar nu adunase suficiente voturi electorale. În 2012 Barack Obama a câștigat atât votul electoral cât și cel popular, iar în 2016, deși mult mai mulți oameni au votat pentru Hillary Clinton, Donald Trump a caștigat votul electoral și prin urmare, președinția Statele Unite.Ce este Colegiul Electoral?Un grup de oameni desemnat de fiecare stat care aleg în mod oficial președintele și vicepreședintele Statelor Unite. De exemplu, California are un total de 55 de voturi electorale care reprezintă suma senatorilor (2) și a congresiștilor (53). Fiecare stat primeşte un număr de electori în funcţie de numărul populaţiei, iar o dată la zece ani când are loc recensământul, statele pot câştiga sau pierde voturi electorale. Candidatul care câștigă în California ia toate cele 55 de voturi electorale, iar dacă pierde nu ia niciun vot.

Un bun exemplu de cum functionează votul electoral este să te gândești la următorul scenariu: un candidat câștigă trei state, Texas, Florida, și New York, și adună un total de 96 de voturi electorale, pe când dacă ar câștiga opt state (North Dakota, South Dakota, Montana, Wyoming, Vermont, New Hampshire, Connecticut şi West Virginia) abia ar aduna 31 de voturi electorale. 


Votul Popular sau Votul Electoral? Ce este mai bine?

Părerile sunt împărțite, unii critici susțin că votul electoral protejează statele mici sau cu populație redusă, iar pe de altă parte, activiștii în domeniul acesta susțin că votul electoral oferă un avantaj statelor cu număr mai mare de voturi electorale. Oricum ar fi, experții spun că reformarea sistemului de votare nu se va întampla foarte curând, din mai multe motive, unul dintre ele reprezentând-o un amendament constituțional care ar necesita voturile a două treimi din Camera Reprezentanților SUA, două treimi din Senat și trei sferturi din state.

Gândiţi-vă aşa: dacă un candidat nu câştigă nici măcar un vot în 39 de state sau în Districtul Columbia, el poate totuşi să fie ales preşedinte, câştigând votul popular în 11 din următoarele 12 state: California, New York, Texas, Florida, Pennsylvania, Illinois, Ohio, Michigan, New Jersey, North Carolina, Georgia sau Virginia.

Mă găsești și pe:
Poze faine pe Instagram
Povești de peste ocean pe blog & Facebook

Scrie-mi în comentarii părerea ta despre sistemul de votare din Statele Unite!

[powr-instagram-feed id="ea9eaf26_1585544808"]

Add comment


Security code
Refresh

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

logotest1