Lecturile Mele

La începutul anului 2017 mi-am propus să citesc mai multe cărți despre emigrare și despre ce înseamnă pentru alții experiența de emigrant, în diferite contexte, fie ele religioase, sociale sau interpersonale. După primele cărți citite, mi-am dat seama că nu toate poveștile de emigrare încep cu dorința unei persoane de a face o schimbare.


Poveștile de emigrare sunt de multe ori dureroase, forțate de circumstanțe imprevizibile care pun viața multor persoane în pericol. Poveștile de emigrare sunt și povești de iubire care se desfășoară în mijlocul unui chaos. Frica de moarte, dorința de a fi liber, iubirea, toate aceste aspecte și multe altele fac parte din poveștile de emigrare pe care am să ți le prezint în cele ce urmează.

Așadar, acestea sunt cele cinci cărți despre emigrare, cultură, religie, iubire și auto-cunoaștere pe care ți le recomand să le citești, și ale căror povești m-au mișcat, cu care m-am identificat și care m-au educat într-un fel sau altul despre alte religii, culturi și societăți.

1. A Thousand Splendid Suns by Khaled Hosseini O poveste incredibilă despre iubire, religie, prietenie și loialitate până la moarte și dincolo de ea.  Am citit cartea asta la recomandarea celei mai bune prietene ale mele, și pentru că eram în vacanță în Mexic când mi-a vorbit despre ea, am cumpărat-o și am citit-o în spaniolă.  Este pe departe una dintre cele mai profunde și dureroase povești pe care le-am citit anul acesta, și care m-a mișcat până la lacrimi.  Este prima carte pe care o citesc de acest autor, dar deja am pus pe listă și alte cărți ale lui, inclusiv The Kite Runner.


2. Exit West by Mohsin HamidExit West este o poveste de iubire, emigrare și cunoaștere de sine. Am citit cartea pe timpul verii, și mai apoi recent, pentru cursul de engleză la care merg semetrul acesta. A trebuit să scriu și un eseu pentru școală, în care să argumentez dacă poveste dintre Saeed și Nadia, cei doi protagoniști din carte, a fost o poveste de iubire. Mi-a plăcut mult această carte, pentru că autorul îți pune la încercare imaginația, pentru că deși povestea este fictivă, știu că în realitate, emigranții trec prin experiențe similare, uneori chiar mai dureroase decât cele prin care au trecut Saeed și Nadia. Eu zic că merită să o pui pe lista ta de lecturi!

3. Lion: A Long Way Home by Saroo BrierleyProbabil ai văzut deja filmul Lion, în care este prezentată povestea lui Saroo, un băiețel de doar cinci ani care se pierde pe străzile unui oraș din India, și care își găsește casa și familia abia după 25 de ani. Dacă nu ai văzut filmul ți-l recomand, dar îți recomand și mai mult să citești carte scrisă chiar de el. Este o poveste de viață impresionantă, una dintre cele mai inspiraționale povești pe care le-am citit în viața asta, nu doar anul acesta.

4. Infidel by Ayaan Hirsi AliMulte dintre cărțile pe care le citesc îmi sunt recomandate de prietana mea cea mai bună. Povestea lui Ayaan Hirsi Ali este una dintre aceste recomandări. Am citit cartea pe nerăsuflate. Ayaan Hirsi Ali este una dintre cele mai admirate și controversate figuri politice de astăzi. Cartea a ajuns să fie un bestseller internațional, iar povestea vieții sale, INFIDEL, ilustrează triumful asupra adversității, dorința de a fi liberă, și de a învinge presiunile religioase impuse de societățile din Orientul Mijlociu.

5. Standing Alone in Mecca: An American Woman's Struggle for the Soul of Islam by Asra Q. NomaniAsra Q. Nomani este o jurnalistă și o mamă musulmană care face un pelerinaj la Mecca și reflectă asupra schimbarii statutului femeilor în religia musulmană și impactul lumii moderne asupra practicii islamului. Standing Alone în Mecca este o poveste personală, dar și povestea multor altor femei musulmane, aducând în prim plan chipul schimbător al femeilor din Islam prin obiectivul unic al hajj (pelerinajul musulman la Mecca care are loc în ultima lună a anului și pe care toți musulmanii trebuie să îl facă cel puțin o dată în timpul vieții lor).

Tu ce cărți ai mai adăuga pe listă?

Add comment


Security code
Refresh

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

logotest1