Povești din Mexic

Tortilla este pentru mexicani ceea ce este painea pentru noi. Sunt nelipsite de pe masa fiecărei familii mexicane, și se pot mânca cu aproape orice. Tortilla este unul dintre cele mai simple alimente din bucătăria mexicană dar și unul dintre cele mai consumate.

Î
n Mexic se consumă două tipuri de tortillas: tortillas făcute din făină de porumb și tortillas făcute din făină de grâu. Deși tortillas de făină de grâu (tortillas de harina) sunt servite cu foarte multe mâncăruri, de bază rămân tot tortillas de făină de porumb (tortillas de maiz). Asta pentru că, în Mexic porumbul a fost considerat pentru mai bine de 5000 de ani cea mai importantă sursă de hrană, iar pentru multe familii mexicane, o masă tradițională fără tortillas este de neconceput. Cu cât este mai numeroasă familia, cu atât se consumă mai multe tortillas.


Tortillas din fainaTortillas din faina

Un alt aliment de bază care se consumă cu tortillas este ardeiul (chile). În Mexic există o varietate foarte mare de ardei, începând cu ardeiul “habanero” considerat  unul dintre cei mai iuți, până la “chile poblano” sau “chile california”, care sunt un pic mai blânzi. Fiecare ardei are o savoare unică, fiind adesea  folosit pentru a prepara  sosuri  proaspete pe bază de ceapă, usturoi, tomate și coriandru, și care însoțesc aproape fiecare mâncare. 


Încă de când am ajuns în Mexic m-am lăsat cucerită de deliciile din bucătăria mexicană. Sunt gurmandă și de cele mai multe ori încerc tot felul de mâncăruri noi. Cele mai gustoase mâncăruri mexicane le-am mâncat pe stradă, la un stand de tacos sau într-un mic local  dintr-o piață. Asta nu înseamnă că nu vei găsi restaurante care să îți ofere delicii culinară de neuitat, dar dacă dorești să ai parte de o experiență autentică în Mexic, caută locurile aglomerate, unde de obicei vei sta la coadă pentru a mânca, în special în timpul orelor de vârf, pentru că mâncarea este preparată pe loc.

Gastronomia mexicană poate fi experimentată în mod diferit de către fiecare persoană care ajunge să viziteze Mexicul, asta datorită faptului că tradițiile și obiceiurile diferă foarte mult dintr-o parte în alta a țării. În nordul republicii mexicane se mănâncă foarte multă carne și “frijoles charros” (fasole gătită cu cotlet de porc) însoțite de tortillas de făină. Tot în nordul țării, un mic dejun popular îl reprezintă “huevos rancheros” (ouă ochiuri servite deasupra unei tortillas și acoperite cu un sos picant).

În centrul și sudul Mexicului, vei  întâlni cunoscutul “mole”, un sos originar din Oaxaca care conține chile, semințe de dovleac, ciocolată, boabe de piper și multe alte ingrediente. Tot aici vei rămâne surprins de viermii (gusanos) și lăcustele (chapulines) prăjite și vândute în piață. Reprezentativ Mexicului sunt și standurile de tacos cunoscute ca și taquerías și este una dintre cele mai bune alternative  atunci când vine vorba de un fast food a la mexicana.

Bucătăria mexicană este una dintre cele mai variate, și chiar dacă am locuit cinci ani în Mexic, tot nu pot să zic că am încercat orice fel de mâncare, de aceea ori de câte ori ajung într-un oraș nou încerc pe cât se poate de mult să mănânc ceva diferit și local.

Add comment


Security code
Refresh

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Articole Recente

Mi Tutor Logologo

BannerTravelanguaging

logotest1