Povești din Mexic

De când locuiesc în Mexic, cred că ceea ce m-a surprins cel mai tare a fost faptul că am putut să obțin permisul de conducere în doar o zi. În cele ce urmează, am să vă povestesc cum a fost pentru mine, în Tijuana, Baja California experiența obținerii permisului de conducere.


Cât timp am locuit În Tijuana, Mexic, nu cred că am văzut vreo mașină pe care să scrie școală de șoferi. În definitiv, pentru a obține un permis de conducere mexican, nu trebue să faci dovada că ai condus un anumit număr de ore cu un instructor autorizat.  Dacă vrei să înveți să conduci o mașină, cu siguranță ai să găsești un prieten, sau un unchi binedispus să te învețe.

Așadar, cînd m-am decis să obțin permisul de conducere mexican, lucrurile s-au desfășurat în felul următor:

  • În ziua cu pricina, o zi de sâmbătă, ora 10:00 A.M.

Strâng toate actele de care am nevoie pentru a depune dosarul pentru obținerea unui permis de conducere, și la ora 10 dimineata, într-o sâmbătă mă prezint la instituția respectiva.  Mi se verifică actele, și mi se spune că totul este perfect, mi se fac pozele necesare, mi se iau amprentele digitale, și gata.  Următorul pas.

  • Examenul scris, ora 11:00 A.M.

Nici pentru examnul scris nu m-am pregătit așa “ca la carte”.  Nu am găsit niciun ghid oficial, stufos, de legislație cu întrebari pentru examen.  Eu îmi aduc aminte de cartea după care sora mea, fratele meu și prietena mea cea mai bună, au tocit săptămâni. Era o carte groasă plină cu chestionare pe care o citeau mai ceva ca pe o biblie.  

Examenul scris s-a desfășurat în aceeași încăpere unde mi s-au preluat actele, unii oameni intrau, alții ieșeau, iar eu stăteam în picioare, în fața unui calculator, unde a trebuit să răspund la 15 întrebări.  Mi s-a indicat să întreb daca am vreo nelămurire la vreo întrebare.  Nu am avut, pentru că erau foarte banale. Am răspuns rapid la întrebări, în timp ce pe lângă mine se fâțâia toată lumea de colo colo.

Examenul de condus, era vreo 12:00 p.m. deja

La examenul de condus, fie te prezinți cu mașina personală, fie poți închiria un taxi, singura condiție: să fie înmatriculată mașina.  Păi nici aici nu a fost prea greu... mașină aveam, de condus știam, rămâne să vedem ce zice domnul polițist.  Pe scaunul din dreapta în mașină, s-a urcat un bărbat în pantaloni trei sferturi, tricou și șapcă.  Să fie el domnul polițist ?  Poate că așa e regula, să se îmbrace în civil  sau poate că așa vin polițiștii îmbrăcați sâmbăta. ... sau poate că nici polițist nu era.  Nu am îndrăznit să întreb.  Am dat o tură cu mașina, pe străzile din apropiere, mi s-a indicat să parchez normal, și cam atât. La coborârea din mașină, mi s-a zis că am trecut examenul, și mi s-a înmânat o chitanță ca să mă duc să plătesc.  Să fi fost vreo 15 minute cu totul.

Am plătit chitanța și în scurt timp am plecat acasă cu permisul de conducere, era vreo 1:30 p.m. ( ACEEAȘI ZI)

Așa de simplu cum se aude, așa a și fost.  După ce am plătit chitanța, am așteptat cam  40 de minute, după care mi s-a dat permisul de conducere.  Și uite așa într-o zi de sâmbătă, eu româncă, într-o țară străină am reușit să plec cu permisul de conducere acasă în doar câteva ore. Nu zic că asta e de bine, și cel mai bine ating subiectul acesta într-un alt articol

Am avut mai multe emoții când prietena mea cea  mai bună a dat de permis. Îmi aduc aminte că era un eveniment de o zi întreagă,  și chiar daca treceai examenul, oricum permisul de conducere îl primeai abia în câteva săptămâni.

Comments   

0 # Andreea 2018-11-07 09:45
Buna Iulia,

Ce acte ti-au trebuit pentru a depinde dosarul?
Nu trebuie sa fii cetățean?
Reply
+1 # Iuliana Papuc 2018-11-13 02:26
Buna Andreea,

Nu, pentru a obtine permisul de conducere nu trebuie sa fii cetatean. Eu pe atunci aveam rezidenta FM2 si a fost suficient. Cred ca mi-au mai cerut pe langa ID si un certificat medical, si o factura pe numele meu pentru a face dovada ca locuiesc acolo.
Reply
0 # Alina 2019-08-24 14:35
Buna , și este valabil și pe
Teritoriul
României ? Permisul auto ?
Reply
0 # Iuliana Papuc 2019-09-01 17:44
Buna Alina, cred ca mi-ai scris pe Facebook, unde am vb mai multe despre asta. Nu stiu sigur daca este valabil, pentru ca nu l-am folosit in Romania, pot sa intreb pe grupul de Romani in Mexic, sa vad daca cineva are informatii despre asta.
Reply

Add comment


Security code
Refresh

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Articole Recente

Mi Tutor Logologo

BannerTravelanguaging

logotest1