Povești din Mexic

În Mexic, Ministerul de Turism a creat un program unic numit Sate Magice (Pueblos Mágicos), pentru a promova la nivel național și internațional acele sate și orașe mai puțin vizitate de către turiști dar care au o istorie impresionantă.  

Inițiativa este una destul de apreciată atât de către mexicani cât și de către turiștii din întreaga lume, care, prin fiecare vizită într-unul dintre aceste sate magice, oferă o recunoaștere a celor care locuiesc pe aceste meleaguri frumoase și care au reușit să păstreze toate bogățiile culturale și istorice pe care le conțin.

De ce îți recomand să vizitezi aceste sate magice?

Pentru că, doar prin prisma acestor locuri pline de istorie și cultură, ai să descoperi Mexicul de altădată. Înainte de sosirea spaniolilor în anul 1519, Mexic a fost populat de diferite civilizații și societăți indigene, cea mai cunoscută și importanta fiind civilizația aztecă.  Toate aceste sate magice au protejat multe dintre siturile arheologice care datează cu mult înainte de sosirea civilizației aztece. În unele dintre ele, influența spaniolilor a rămas întipărită în structura caselor, a catedralelor impunătoare și a străzilor înguste și pietruite.   


Primul sat magic pe care îl recomand să-l vizitezi și care a fost declarat Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 1987, este Teotihuacan.

Eu am ajuns în Teotihuacan pentru prima oară în anul 2011, și am fost profund impresionată de grandoarea și istoria acestui loc. Se află la doar 50 de km distanță de Ciudad de Mexico, și este unul dintre cele mai importante și misterioase situri arheologice din Mexic.

Teotihuacan înseamnă în limba nahuatlorașul zeilor” sau “orașul în care zeii s-au născut“, iar numele acesta a fost atribuit de către azteci în jurul anului 1320, când au ajuns în această regiune.  Înainte de sosirea aztecilor, orașul Teotihuacan rămâne un mister. Arheologii cunosc foarte puține detalii despre aceste construcții antice. Se știe că orașul a fost construit în jurul anului 300 d.Hr, și se caracterizează prin monumente enorme, construite în principii geometrice și simbolice.  Cele mai cunoscute construcții sunt Templul lui Quetzalcoatl, Piramida Soarelui (a treia ca mărime din lume) și Piramida Lunii.

În secolele al V-lea și al VI-lea, Teotihuacan a fost unul dintre primele orașe metropolitane din America, cu o populație de 125.000 de locuitori, devenind epicentrul cultural și al comerțului, depășind Roma antică în dimensiune.

Este unul dintre cele mai vizitate locuri din Mexic, așa că dacă plănuiești o excursie în Ciudad de Mexico, acordă o zi pentru a vizita Teotihuacan. Nu vei regreta!A doua recomandare este San Miguel De Allende.
Deși în mod oficial nu mai face parte din programul turistic Sate Magice, eu tot îl consider ca fiind unul dintre cele mai magice locuri pe care le-am cunoscut în Mexic.

Am vizitat San Miguel de Allende abia acum, în vara anului 2017. Încă de când am ajuns în Mexic în 2010, îmi tot doream să ajung să vizitez acest oraș, doar că abia anul acesta am reușit să îmi împlinesc dorința. Străzile pietruite ale orașului și arhitectura colonială a acestuia, păstrează o alură nostalgică, care m-a făcut să mă simt un pic ca în povești.

San Miguel de Allende a fost fondat în anul 1542 de către călugărul franciscan Fray Juan de San Miguel, dar abia după anul 1950, orașul a început să devină un loc turistic, cunoscut pentru arhitectura colonială frumoasă și izvoarele sale termale. La scurt timp după al Doilea Război Mondial, mulți soldați americani au constatat că serviciile educaționale din instituțiile americane erau acreditate de către Institutul Allende (fondat în 1950), și astfel au început să petreacă perioade lungi de timp în oraș, pentru ca familiile lor să poată studia.

Deși San Miguel de Allende atrage o mare comunitate de rezidenți străini, majoritatea americani, orașul păstrează acel farmec colonial și artistic.  Dacă ești iubitor de artă și artezanie, pregătește-te să iei la picior străduțele pietruite pentru a explora buticurile orașului.


Numărul trei pe lista mea de recomandare este satul magic Tepoztlan.

La doar o oră și un pic distanță de Ciudad de Mexico, Tepoztlan reprezinta city-break-ul perfect. Drumul cu mașina până în acest sat este extrem de frumos: pădure și vegetație cât cuprinde, aer curat, altitudine înaltă și priveliști minunate.

Deși atât de aproape de capitală mexicană, anul acesta este prima oară când am vizitat acest sat magic. Citisem pe internet că în satul Tepoztlan se află muntele Tepozteco, iar în vârful acestuia, o piramidă aztecă. Așa că am plănuit o escapadă de o zi, pentru a explora ruinele acestei piramide pre-hispanice dar și satul magic cu străduțe pietruite, buticuri șic și preparate culinare tradiționale.   

Pentru a ajunge la piramidă, trebuie să urci pe munte, timp de o oră și ceva, pe un drum ușor bătătorit de alți drumeți, înconjurat de stânci înalte, vegetație, și câțiva stropi de rouă.  Urcușul nu este ușor, dar o dată ajuns în vârful muntelui, priveliștea este de neegalat.  

Mi-a plăcut mult Tepoztlan, pentru că se află în mijlocul naturii și pentru că este locul perfect pentru a te relaxa, ați reîncărca bateriile și pentru a face câteva fotografii uimitoare.


Cea de-a patra recomandare este Tequisquiapan,
sau pe scurt Tequis, pentru cei care cunosc și admiră locul.

Tot în vara aceasta am cunoscut satul magic Tequisquiapan. Plecasem din Ciudad de Mexico și eram în drum spre San Miguel de Allende, când ne-am hotărât să facem un mic popas în Tequis.  Satul m-a încântat din primele secunde: rustic, colonial, cu străduțe înguste și pietruite, case cu ferestre acoperite de flori bougainvillea și un stil de viață simplu.

Tequi a fost fondat în anul 1551, și timp de aproape 300 ani populația a fost majoritar indigenă, prin urmare și arhitectura simplă și armonioasă, cu utilizarea de materiale locale, cum ar fi piatra gri, dale de diferite culori și finisaje de cărămidă.

Dacă pleci cu mașina din Ciudad de Mexico și te îndrepți spre San Miguel de Allende, merită să faci un popas în acest sat magic, pentru a explora străduțele satului și a interacționa cu localnicii.


Cea de-a cincea recomandare este satul magic Cholula,
sau după cum era cunoscut în limba nahuatl “deal construit de mâna omului”.

Satul Cholula este cunoscut în mare parte pentru piramida enormă a cărei construcție datează de circa 3500 de ani. Din depărtare pare a fi doar un deal, și asta pentru că piramida este compusă dintr-o serie de piramide, suprapuse unele peste altele.  În vârful piramidei, spaniolii au construit biserica catolică Virgen de los Remedios, devenind astfel un centru de pelerinaj pentru credincioșii din regiune.

Satul oferă multe atracții turistice: de la o gastronomie unică, la expoziții de artă și diverse festivități sărbătorite de-a lungul anului, există activități pentru toată familia. Există chiar și un mit, acela că Cholula ar avea 365 de biserici. Când conchistadorii au ajuns aici, au observat că la fiecare colț de stradă se afla un Teocallis (piramidă încoronată de un templu) ceea ce a dat naștere expresiei “în Cholula există atâtea biserici câte zile din an”.

Add comment


Security code
Refresh

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Articole Recente

Mi Tutor Logologo

BannerTravelanguaging

logotest1