Povești din Mexic

Chiar și pentru o gurmandă ca mine, atunci când vine vorba de anumite mâncăruri sau obiceiuri culinare mexicane, nu tot ce gust îmi place neapărat.  Să nu mă înțelegeți greșit, mâncarea mexicană este dintre preferatele mele, dar ca orice cultură gastronomică, și cea mexicană are ciudățeniile ei. Iată câteva dintre ele!


 Chapulines


Adică lăcuste, pe care le dregi cu puțină sare, piper, lămâie, un pic de chile și le bagi la cuptor până se fac ușor crocante.

Prima oară când am gustat chapulines, nu prea am avut încotro. Eram la job în Mexic și am fost să vorbesc cu directorul de resurse umane,iar acesta avea frumos pe birou un castron cu lăcuste din care savura delicat, ca dintr-un castron cu floricele.  Forțat-obligată, mai mult ca să-i închid gura, am gustat și eu unul. Aceea a fost prima și singura dată când am mâncat lăcuste. Not for me!

Huitlacoche


Considerat o delicatesă în Mexic această trufă mexicană este o ciupercă-parazit care crește în porumb. Deși aspectul său te face să strâmbi din nas, dă-i o șansă când ai ocazia. Chiar este o delicatese, se mănâncă cel mai comun în quesadillas, și este de departe mâncarea mea preferată când merg în piețele mexicane.

Nopales


Este frunza de cactus, care se curăță frumos de țepi, se fierbe în apă, și e gata de folosit în salate. Salata de cactus este destul de gustoasă, și fiecare poate adăuga ce-i place. Eu o pregătesc cu roșii, ceapă și un pic de coriandru. Ah, și acest tip de cactus dă și niște fructe delicioase, care se numesc tuna.Micheladas


Nu este o mâncare, dar trebuia să menționez băutura aceasta tipică mexicană. Bere amestecată cu un fel de suc de rosii (în spaniolă îi zice Clamato) servită într-un pahar de bere care are chile pe margine. Nu toți mexicanii preferă micheladas, dar băutura este destul de populară în orice bar mexican sau la petreceri. Eu am știut din prima că nu îmi place, doar cât am pus pe vârful limbii și nu am putut să o gust, dar eu nu sunt băutoare de bere de fel.


Escamoles


Ouă de furnici - considerate caviarul mexican - se prepară în fel și chip, de la tocănițe, la salate, tacos, și quesadillas. Nu am încercat până acum, nu pentru că nu aș fi vrut ci pentru că nu am avut ocazia. Cred că se consumă doar în anumite zone din Mexic.

Salată de fructe cu praf de chili și zeamă de lămâieNu este dintre cele mai bizare mâncăruri dar combinația aceasta de dulce cu sărat și picant le place foarte mult mexicanilor. Eu nu pot să îmi servesc un castron cu pepene sau castraveți și să pun chile pe deasupra. Not for me!


Tacos de sesos

Tacos sunt cea mai populară mâncare în Mexic, dar nu cred că ai auzit până acum de tacos de creier. Da, da, ai citit bine, tacos cu cărniță de creier (și nu orice creier, trebuie să fie de vacă sau de capră). Vorbesc serios! 

Ideea mea nu era să te sperii de mâncarea mexicană, ci să te fac curios și deschis către o gastronomie culinară cunoscută și apreciată la nivel mondial. Aceste rarități nu definesc bucătăria mexicană, dar majoritatea preparatele menționate mai sus vorbesc despre tradiții și culturi care datează încă de pe vremea aztecilor și fac parte din istoria Mexicului.

Add comment


Security code
Refresh

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Articole Recente

Mi Tutor Logologo

BannerTravelanguaging

logotest1