Discover California

Atunci când ajungi în San Francisco sunt multe peisaje care îți fură ochii, însă podul Golden Gate nu îți fură doar privirea, ci îți taie respirația și îți cucerește inima.


Golden Gate Bridge

Asta pentru că podul Golden Gate nu este doar un simplu pod peste apă, ci este considerat una dintre cele șapte minuni ale lumii moderne, o adevărată capodoperă de artă, o construcție meiestoasă ce continuă să impresioneze în fiecare an milioane de călători din întreaga lume.

În ziua inaugurării, pe 27 mai 1937, podul a fost deschis exclusiv pietonilor din zori și până în amurg, oamenii participând la festivitatea de deschidere fie pe role, fie alergând, sau chiar trecând podul pe picioroange, inculcând în viitoarele generații sentimentul de libertate de exprimare și diversitate culturală.  În ziua de astăzi, podul Golden Gate este mai aglomerat ca niciodată atât de turiștii din toată lumea cât și de traficul cotidian, specific orașului San Francisco.  

Golden Gate Bridge

Fără nicio îndoială podul Golden Gate uimește prin grandoarea arhitecturii sale și prin eleganță, însă devine și mai interesant atunci când începi să-i cunoști istoria, și realizezi că atunci când există pasiune și determinare, orice este posibil.  

Pe site-ul oficial goldengatebridge.org poți găsi mai multe detalii despre istoria podului, sfaturi pentru turiști, precum și imagini și înregistrări video foarte interesante din timpul construcției podului.

Iată doar câteva dintre cele mai interesante detalii despre podul Golden Gate

Construcția podului a durat 4 ani, din anul 1933 până în 1937, dar ideea unui pod construit peste strâmtoarea Golden Gate a fost prima oara menționată de către antrepenorul Charles Crocker, în anul 1872.

După ce primele schițe ale podului au fost publicate în 1922, presa locală a catalogat podul ca fiind urât.

Din anul 1934 și până în 1964, podul Golden Gate a fost cel mai lung pod suspendat din lume.

Podul Golden Gate este vopsit portocaliu și nu auriu, așa cum îl descrie numele. De fapt, culoarea oficială a podului este International Orange, o combinație unică de culori care a fost propusă de architectul Irving Morrow, deoarece combină foarte bine cu peisajul natural din împrejurul strâmtorii, și prevede de asemenea, o vizibilitate sporită pentru trecerea navelor, mai ales pe timp de ceață. Numele Golden Gate (Poarta de Aur) vine de fapt de la Strâmtoarea Golden Gate, care unește Golful San Francisco de Oceanul Pacific.

Podul Golden Gate nu este vopsit cap-coadă în fiecare an. De-a lungul anilor, au tot circulat zvonuri cum că podul Golden Gate ar fi vopsit cap-coadă în fiecare an, sau o dată la șapte ani. Într-adevăr, vopsirea podului reprezintă una dintre cele mai importante sarcini de întreținere, deoarece vopseaua protejează podul de conținutul ridicat de sare din aer, care ruginește și corodează componentele din oțel, însă podul nu este nicidecum vopsit cap-coadă în fiecare an.

În 1976 a nins pentru prima oară în partea de nord a podului Golden Gate.

Din 1937 și până în prezent, podul a fost închis din cauza condițiilor meteo, doar de trei ori - de fiecare dată în luna decembrie.

Benzile de circulație reversibile au fost inaugurate pe podul Golden Gate în anul 1963. Cele șase benzi de circulație sunt separate de o barieră mobilă, ce permite re-alocarea numărului de benzi spre nord sau spre sud, în funcție de intensitatea traficului. Schimbarea benzilor se poate face în orice moment al zilei cu ajutorul unei mașini de transfer, poreclită  "camion cu fermoar".    


Împrăștierea cenușei unei persoane dragi peste podul Golden Gate este interzisă prin lege.

Se estimează că din anul 1937 și până în prezent, între 1600 și 2100 de persoane s-au sinucis, aruncându-se de pe podul Golden Gate.  La începutul anului 2014, autoritățile locale din San Francisco au aprobat un plan de finanțare de 76 de milioane de dolari pentru a investi în proiectul ce vizează amplasarea sub strucutura podului a unei plase ce are ca scop salvarea vieților acelor persoane care se aruncă după pod.

Golden Gate Bridge

Add comment


Security code
Refresh

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

logotest1