Discover California

Aflată în inima Californiei și fiind una dintre cele mai vizitate regiuni turistice din partea de vest a Statelor Unite ale Americii, Valea Yosemite cuprinde o istorie care datează încă din Epoca de Gheață, cu 2.5 milioane de ani în urmă.


Astăzi, Valea Yosemite a ajuns să fie cunoscută la nivel mondial datorită stâncilor impozante, a cascadelor maiestuoase și a arborilor giganți oferind un fundal pitoresc de excepție.

De la o altitudine de 1.200 metri, înconjurată de stânci acoperite cu zăpadă și coniferi uriași, m-am bucurat în sfârșit de mirosul iernii pentru prima oară în ultimii șase ani. Locuind în Baja California în anii precedenți, la marginea oceanului, cu vreme însorită pe tot parcursul anului, parcă mi se făcuse un pic dor de o îmbulgăreală și niște oameni de zăpadă. Și uite așa am dat fuga în weekend pe Valea Yosemite, o destinație turistică care atrage peste 3 milioane de turiști în fiecare an.

Yosemite Valley

Valea Yosemite a început să capete forme în urma topirii ultimilor ghețari, aproximativ acum 10,000 de ani, când buldozere uriașe de gheață au “jumulit” rocile de pe pereții stâncilor, ducând la formarea Lacului Yosemite, care mai târziu a fost ocupat de sedimente, devenind o pajiște mlăștinoasă. Primii locuitori din această regiune au fost americanii nativi, și se zice că unul dintre cele mai recente triburi din zonă a numit Valea Yosemite "Ahwahnee" sau "loc de căscat gura".

Într-adevăr am rămas cu gura căscată atunci când am ridicat privirea de jos în sus, de la baza zidurilor masive de granit până în vârful acestora și am realizat că sunt martoră a uneia dintre cele mai pitorești comori ale lumii. Probabil același sentiment l-au avut și primii vizitatori când au ajuns pe Valea Yosemite, în 1855, pentru că imediat după aceea, grandoarea acestui loc a atras din ce în ce mai mulți turiști în căutare de inspirație. La 1 Octombrie, 1890, Congresul SUA a protejat mai mult de 3800 km² de terenuri forestiere, ducând la crearea Parcului Național Yosemite. Mult mai târziu, în anul 1984 parcul avea să devină Patrimoniul Mondial UNESCO.

Parcul Național Yosemite ilustrează viu efectele eroziunii glaciale de rocă granitică, creând caracteristici geologice care sunt unice în lume. De o frumusețe naturală excepțională, Valea Yosemite include 5 dintre cele mai înalte cascade din lume și arbori giganți de sequoia (arbori conifer) care pot atinge vârsta de 3000 de ani, și care se numără printre cele mai înalte creații de pe Pământ.

Add comment


Security code
Refresh

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

logotest1