Viata in California

Recent, a venit în vizită la mine o prietenă din România, era a doua oară când vizita Statele Unite, dar pentru prima oară în California. După câteva zile de plimbat de colo colo, mi-a spus că a rămas surprinsă că în California lumea nu mănâncă doar fast-food, și că o să se întoarcă acasă bucuroasă să povestească prietenilor ei că în SUA chiar se mănâncă de toate, și că nu ar trebui să mai generalizăm când vorbim despre preferințele alimentare ale americanilor, pentru că fiecare stat este diferit.


Păi, și nu este Statele Unite cap de listă la nivel mondial dacă ne uităm la rata obezității? Ba da, doar că nu toată lumea mănâncă doar fast-food, hotdogs și chipsuri. Cel puțin nu în California.  Și pentru că nu cunosc cum este viața în alte state din SUA, am să îți povestesc despre obiceiurile culinare din California, fără să generalizez observațiile mele la nivel de națiune.

Întotdeauna am crezut că mâncarea este una dintre cele mai autentice moduri de a descoperi o nouă cultură. Obiceiurile culinare ale unui grup de oameni dezvăluie aspecte interesante despre tradițiile și obiceiurile lor. În jurul mesei se încep unele dintre cele mai bune conversații, se leagă prietenii și se împărtășesc experiențe semnificative.  Așa cum Anthony Bourdain a spus în interviul acordat pentru programul Brief but Spectacular: 
"Dacă mă duc acasă la bunica, voi mânca tot ce îmi pune în farfurie, voi zâmbi și voi mai cere încă o porție, iar apoi am să-i spun Mulțumesc bunica.“
După ce m-am mutat în California, am înțeles la scurt timp că obiceiurile alimentare ale californienilor nu se limitează la hamburgeri și cartofi prăjiți (deși dacă ajungi pe aici și vrei un hamburger bun, neapărat trebuie să mergi la In-n-Out Burger). Statele Unite este o națiune întemeiată pe imigranți veniți din toate colțurile lumii pentru a-și împlini visul american, iar fiecare generație de nou-veniți a adus cu ei o varietate de ingrediente și tradiții culinare.  Astăzi, cu peste 320 de milioane de oameni, Statele Unite este una dintre cele mai diverse țări din lume, atât din punct de vedere cultural cât și gastronomic, iar California este statul cu populația cea mai diversă.

În afară de hamburgeri, hotdogs sau mâncare mexicană, iată ce mai mâncăm noi în California

Mâncare vietnameză
 

Mâncare vietnameză îmi place foarte mult. Nu refuz niciodată o ieșire la un restaurant vietnamez, și de fiecare mă delectez fie cu o supă delicioasă de tăiței cu fructe de mare (Noudle Soup), un sandviș vietnamez sau de niște rulouri cu creveți.  


Mâncare indiană


Mirosul mâncării indiene îl recunoști de la distanță, este puternic, îmbietor, cu arome de scorțișoară, cuișoare, curry, turmeric, chimen, coriandru, ardei iute roșu, ghimbir și multe alte ingrediente ce dau o savoare inedită mâncării indiene.  Un pui în sos curry servit cu orez și o lipie recent făcută, este felul meu de mâncare preferat din bucătăria indiană, dar posibilitățile sunt nelimitate, mai ales dacă alegi să mănânci la bufetul lor.


Mâncare thailandeză


Mâncarea tailandeză este cunoscută de asemenea pentru condimentele puternice care se folosesc în majoritatea felurilor de mâncare. De la prepararea unui sos de curry cu lapte de nucă de cocos și până la o delicioasă supă de tăiței cu carne de vită, mâncarea tailandeză este întotdeauna pe gustul meu.  


Mâncare coreeană

Bucătăria coreeană este una pe care încă o explorez. Îmi place că la restaurantele coreene, se servesc câteva aperitive din partea casei, care vin în boluri mici, și pot fi orice, de la legume la carne sau fructe de mare pregătite în diferite sosuri picante. Cele mai comune condimente și sosuri folosite în bucătăria coreeană sunt: ulei de susan, pastă de ardei iute (kochujang), fulgi de ardei iute (kochukaru), pastă de soia (daenjang), sos de soia, usturoi, ghimbir și carapace. Ca rezultat, o mare parte din bucătăria coreeană este puternic aromatizată, savuroasă și îndrăzneață.


Mâncare salvadoriană


De fiecare dată merg la același restaurant salvadorian pentru un sigur fel de mâncare din meniu: pupusas. Pupusas este o lipie făcută din porumb (un fel de tortilla) umplută cu carne, fasole, și brânză. Se servește cu varză murată deasupra și cu un sos roșu ușor picant.  Nu este deloc asemănătoare cu o quesadilla, dacă la asta vă duce gândul, dar ingredientele de bază sunt comune.

Cam asta mâncăm noi în California, și asta fără să adaug pe listă mâncarea mexicană (pe care o gătim săptămânal acasă), sau alte delicii culinare pe care încă le explorez, cum ar fi mâncarea peruviană.

Cert este că, cu cât populația unui stat este mai diversă cu atât mai bogată este și gastronomia locului. Majoritatea restaurantelor cu specific la care mergem să mâncăm nu ne oferă doar o experiență culinară unică, ci și o experiență culturală memorabilă. Asta pentru că angajații restaurantelor sunt de cele mai multe ori nativi din țara lor de origine, de la ospătar la bucătar, la decorul restaurantului, iar fiecare detaliu te ajută să cunoști și poate să înțelegi un pic mai mult cultura unui alt popor.

Comments   

0 # Andrei 2020-01-28 13:12
Buna. In ce zona din California stai? poti sa recomanzi cateva restaurante din SF si LA? Ala Salvadorian unde e? :)
Merci.
Reply
0 # Iuliana Papuc 2020-01-31 17:04
Salut Andrei,

Locuiesc in Bay Area, pe langa San Francisco.

Sunt foarte multe optiuni de mancat in San Francisco, dar depinde ce tip de mancare vrei. Mancare salvadoreana este peste tot in SF. - Panchita’s Restaurant e destul de bun, dar uite poti sa vezi si altele aici: https://www.yelp.com/search?find_desc=salvadorian+food&find_loc=San+Francisco%2C+CA

Pentru un steak bun, the House of Prime Rib e un must in San Francisco.

Wise Sons Jewish Deli face sandwiches foarte bune.

mancare mexicana foarte buna - La Taqueria https://www.yelp.com/biz/la-taqueria-san-francisco-2
Reply

Add comment


Security code
Refresh

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

logotest1