Living in California

Întâmplarea face ca primul meu job în SUA să fie în cadrul sistemului de învățământ. Ce-i drept, când eram mică îmi doream să mă fac învățătoare, iar jocul meu preferat era de-a doamna învățătoare, unde îmi așezam frumos păpușile pe pat, scoteam un arătător și predam lecții în fiecare zi. În realitatea nu am ajuns să predau, dar mă bucur că de doi ani de zile contribui atât cât pot la educația copiilor, chiar dacă fac asta la un nivel foarte mic.


Înainte să vă povestesc despre ceea ce fac eu la jobul actual, am zis că ar fi util să înțelegeți cum este structurat sistemul californian de învățământ. Ca în orice alt domeniu, când vine vorba de Statele Unite ale Americii, diversitatea culturală se manifestă și în sistemul educativ, astfel încât este imposibil să vorbim despre un sistem de învățământ general valabil pentru toate statele americane.

Prin urmare, am să vorbesc despre sistemul de învățământ californian, mai precis, despre forma de organizare și structura învățământului în școlile din San Francisco și Bay Area.

Guvernul federal american nu are foarte mult control asupra sistemului de învățământ public, mai exact guvernul federal doar stabilește standardele educaționale la nivel federal, iar atribuțiile cu privire la curriculum și alte detalii administrative revin guvernelor statale.   

De exemplu, California are propriul Departament de Educație care se ocupă cu finanțarea școlilor, crearea materialelor educative pentru fiecare nivel de clasă, etc. Fiecare oraș are propriul district școlar, iar fiecare district școlar cuprinde mai multe școli primare, generale, și licee, în funcție de numărul de copii din orașul respectiv. La nivel de district școlar se face organizarea internă a structurii de învățământ, angajarea personalului pentru fiecare școală și organizarea departamentelor din cadrul districtului școlar.

Pentru o înțelegere mai ușoară, poți să te gândești la un district școlar ca fiind o companie, pentru că funcționează pe larg pe aceleași principii.  De exemplu, eu lucrez în orașul San Leandro, pentru Districtul Școlar San Leandro. Districtul nostru școlar cuprinde opt școli primare (K-5), două școli generale (6-8) și un liceu (9-12). Fiecare școală are un director și un anumit număr de angajați, printre care profesori, secretare, paznici, etc.  La nivelul districtului școlar, există mai multe departamente: Departamentul de Resurse Umane, Departamentul de Salarizare, Departamentul de Tehnologie și Evaluare, Departamentul de Servicii de Alimentație, Departamentul de Învățământ Special, etc.

Eu lucrez în cadrul Departamentul de Tehnologie și Evaluare, și echipa noastră se ocupă cu tot ceea ce ține de pregătirea și administrarea examenelor pentru studenți și utilizarea corespunzătoare a tehnologiei de care studenții, profesorii și ceilalți angajați din district dispun. Este un job care mi-a plăcut din prima clipă pentru că întotdeauna am fost pasionată de educație și tehnologie. 

Acesta este primul articol din categoria articolelor pe care doresc să le scriu despre sistemul de învățământ californian.  Următoarele articole vor fi mai detaliate și vor cuprinde:

  • Structura învățământului californian
  • Forme de evaluare in cadrul învățământului californian/Sistemul de notare
  • Tehnologia de care dispun elevii și profesorii în clasă
  • Cum se fac înscrierile pentru școală?

Dacă ai întrăbări despre sistemul de învățămând californian, te aștept cu un comentariu în căsuța de mai jos. 

Comments   

0 # Ionela 2018-04-01 19:59
Buna Iuliana,

Foarte frumos articolul. De abea astept articolele urmatoare care le-ai planuit. :-)
Reply
0 # Iuliana Papuc 2018-04-02 01:25
Multumesc frumos Ionela!
Reply
0 # Leila 2019-01-09 14:31
Buna Iuliana,
Imi pare bine ca am gasit articolul tau. Este frumos, cu informatii folositoare. Te rog frumos daca ai putea sa ma directionezi unde asi putea aplica pentru invatamantul special. Iti multumesc!
Reply
0 # Iuliana Papuc 2019-01-18 03:41
Buna Leila! Ma bucur ca ti-a folosit articolul! Te referi sa aplici pentru un job in invatamant? Daca da, site-ul cel mai mare este edjoin.org - aici se posteaza toate pozitiile disponibile in sistemul de invatamant public, la nivel SUA.
Reply
0 # Anca 2019-03-14 14:44
Buna Iuliana! Vreau sa aplic din Romania pt un job de profesor de matematică, nu pot deschide edjoin.org, alt site
mai este? Sau un job ca al tau ce pregătire presupune? Ce program ai? Câtă vacanta? Vreau sa aplic dar pentru Carolina de Sud. Mulțumesc!
Reply
0 # Iuliana Papuc 2019-03-15 03:56
Buna Anca,

Poti sa mai incerci pe www.indeed.com si LinkedIn. Pe linkedin iti faci un cont si cauti joburi postate in domeniul invatamantului din Carolina de Nord.

Ca pregatire pentru jobul meu nu am avut nevoie de nimic specific. Eu am terminat facultatea de Relatii Internationale in Bucuresti, si dupa ce m-am mutat in California am inceput sa aplic la joburi in sistemul public de invatamant, prin edjoin.org. In California, in sistemul public de invatamant sunt doua tipuri de joburi, clasified si certified. Pozitia mea in departamentul de tehnologie este considerata clasified, adica nu interactionez cu studenti si nici nu am nevoie de acreditarea studiilor. Joburile de profesori sunt certified, adica pentru a putea preda ai nevoi de un teacher credentials, pe care fie il obtii aici, fie, in cazul tau iti acreditezi studiile.

Eu lucrez de luni pana vineri, program 8am - 4pm, dar asta este aici in districtul scolar unde lucrez. Zilele de concediu nu sunt la fel de multe ca in Romania, si depinde mult de vechime, etc.

Fiecare oras are un district scolar, si fiecare district scolar are un website cu scolile pe care le are in administrare.. Daca stii deja cat de cat in ce oras ai vrea sa te muti, cauta districtul scolar al orasului respectiv pe google, si vezi daca au o pagina pentru joburi.

Sper ca informatiile sa iti fie de folos. Daca vrei sa vorbim mai multe, lasa-mi un mesaj pe pagina de facebook.

Succes!
Reply

Add comment


Security code
Refresh

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

logotest1