Living in California

Deși sistemul de învățământ american este diferit de la stat la stat, există și un punct comun între statele americane, iar acesta este structura sistemului în sine.


Structura sistemului de învăţământ american este de trei tipuri:

  • Învățământul elementar sau primar (Elementary School - clasele K-5)

Învățământul american primar începe cu grădinița (K), la vârsta de cinci ani, și se termină cu clasa a V-a (5). Grădinița pentru preșcolarii care au trei ani nu face parte din sistemul de învățământ american public și nu este gratuită. Dacă vrei să îți trimiți copilul la grădiniță la vârsta de trei ani, va trebuie să îl înscrii la o școală privată, și ai să plătești destul de mult pentru asta. La momentul acesta, sistemul de învățământ american oferă educație gratuită copiilor cu vârsta de trei ani, doar dacă aceștia au anumite dizabilități.  

Nu știu cum este în alte state, dar în California copii nu învață o limbă străină la alegere, în școala primară. În anumite școli există un program bilingv englez-spaniol, unde copii se pot înscrie începând cu primul an de grădiniță, și pot continua în programul bilingv până la sfârșitul clasei a 8-a.  Programul bilingv englez-spaniol este destul de cerut în școlile din California, asta pentru că populația latină reprezintă 39% din întreaga populație a Californiei.

În rest, materiile predate în școala primară sunt, în mare parte, la fel pentru toate statele americane. Elevii deprind noțiuni elementare de matematică, de geografie, de cultură civică, muzică, științe, și educație fizică.  Pe tot parcursul zilei, elevii stau în aceeași clasă, cu aceeași învățătoare. Ceea ce este diferit față de sistemul educativ românesc este că învățătoarea nu este aceeași de la an la an. În California, în fiecare an școlar, elevii au un alt învățător/învățătoare.

  • Învățământul general sau gimnazial (Secondary School - clasele 6-8)

Învățământul gimnazial american începe de obicei la 10 ani, cu clasa a VI-a și se termină la 14 ani, cu clasa a VIII-a. În școala generală, elevii au materii obligatorii dar și opționale, iar de obicei limbile străine sunt introduse începând cu clasa a VI-a. Numărul materiilor obligatorii (matematică, engleză, științe, etc.) sunt diferite în funcție de fiecare district școlar, iar elevii sunt plasați în grupe diferite, în funcție de nivelul lor academic.

În școala generală, (și liceu) elevii se mută dintr-o clasă în alta, exact așa cum vedeam noi prin filme. O altă diferență față de sistemul de învățământ românesc este că, în California, la sfârșitul clasei a VIII-a nu se susține un examen de admitere pentru intrarea la liceu. Toți elevii care termină clasa a VIII-a merg implicit la liceu.

  • Invatamantul liceal (High School clasele 9-12)

Majoritatea liceenilor încep clasa a 9-a la 14 ani, și termină liceul în clasa a 12-a la 18 ani. În Statele Unite, elevii de clasa a 9-a sunt numiți freshman, cei de clasa a 10-a sunt sophomore, cei de a 11-a sunt junior și elevii de a 12-a sunt senior. La liceu, elevii americani, împreună cu consilierul școlar, își aleg materiile opționale pe care vor să le studieze, și laolaltă cu materiile obligatorii, formează orarul săptămânal.

La fel ca în școala generală, liceenii merg la cursuri dintr-o clasă în alta, și de cele mai multe ori, colegii de clasă nu sunt mereu aceiași.  Deși în filme pare cool când studenții de liceu se plimbă pe culoarele școlii cu cărțile în mână, și merg la dulapurile lor înainte de fiecare clasă, mie îmi place mai mult varianta noastră românească de liceu, unde începi clasa a 9-a (oh, clasa a 9-a B E, nu mai știu nici eu, dar ce de amintiri) cu un anumit grup de studenți, și ajungi să legi prietenii foarte strânse cu unii dintre ei pe parcursul celor patru ani de stat în aceeași bancă/clasă.

La sfârșitul clasei a 12-a, studenții americani trebuie să acumuleze un anumit număr de credite, pentru a putea obține o diplomă de liceu. Nu se susține un examen de bacalaureat, ca la noi, dar studenții trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru a primi diploma de liceu. Fără o diplomă de liceu, nu se pot înscrie la facultate.  

Cam aceasta este structura sistemul de învățământ american. Dacă nu ai citit articolul anterior despre organizarea generală a sistemului de învățământ american, îl găsești AICI. Dacă ai întrebări despre sistemul de învățământ american, te aștept cu un comentariu în căsuța de mai jos. 


Add comment


Security code
Refresh

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

logotest1