Living in California

Acum un an și ceva căutam pe internet informații despre procedeul de vizare a studiilor din România pentru a putea fi acreditate în străinătate, dar la momentul respectiv nu am găsit prea multe persoane care să fi povestit despre asta. Acum că am terminat acest proces, răspund la cele mai importante întrebări despre cum mi-am vizat studiile din România, pentru a putea fi acreditate în Statele Unite.


Dacă vreau să mă mut în străinătate sau locuiesc deja în Statele Unite, trebuie neapărat să îmi vizez studiile universitare din România pentru a obține un job?

Nu, nu trebuie să îți echivalezi studiile universitare pentru a obține un job în Statele Unite. Doar pentru anumite profesii (doctori, personal didactic, etc) este necesară echivalarea studiilor. 


Atunci, de ce mi-aș viza studiile din România?

Motivul pentru care eu mi-am vizat studiile universitare de licență din România este pentru că îmi doresc să fac un masterat în Statele Unite.  Dacă ai obținut diploma de licență în România, dar vrei să îți continui studiile superioare în Statele Unite, va trebui să îți echivalezi studiile pentru a putea aplica pentru un program de masterat.

În cele ce urmează, am să îți explic în pași simpli, cum am procedat eu pentru a-mi viza studiile universitare de licență pentru a fi acreditate în Statele Unite. Ideal ar fi fost ca acum opt ani de zile când am plecat din țară să îmi fi vizat studiile, ca mai apoi să nu fiu nevoită să merg în țară special pentru acest demers, considerând că nici nu am vrut să îmi bat capul cu împuterniciri și trimis pe cineva să umble pentru mine prin tot Bucureștiul.  Dar una peste alta, anul trecut am ajuns acasă și am reușit imposibilul în două săptămâni.


Pasul 1. Începe prin a obține următoarele acte în original:

  • Diploma de licență
  • Suplimentul la diplomă/foaie matricolă
  • Adeverința de autenticitate a diplomei de licență și suplimentul la diplomă (le poți obține de la univeresitatea unde ai absolvit facultatea).

Pasul 2. Apostilarea documentelor la Instituția Prefectului Municipiul București

Va trebui să apostilezi diploma de licență și suplimentul la diplomă - vezi detalii despre program de lucru cu publicul AICI. Procesul a fost destul de simplu, am lăsat documentele dimineață și le-am ridicat după prânz. Nu am plătit nimic pentru apostilare.


Pasul 3: Vizarea studiilor la CNRED 
(Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor )

Pentru dosar, ai nevoie de următoarele documente în original și copie:

  • Completarea unei cereri - o găsești AICI
  • Diploma de licentă și suplimentul la diplomă/foaie matricolă, în original
  • Adeverința de autenticitate a diplomei de licență și a suplimentului/foaia matricolă
  • Act de identitate, în copie
  • Plata taxei: 20 de lei pentru fiecare document vizat. Eu am plătit 40 de lei pentru diplomă + supliment la diplomă

La fel, depui actele dimineața, și le ridici în aceeași zi. Vizarea actelor de studii constă într-o ștampilă care ți se pune pe actele în original.  Vezi AICI detaliile despre programul de lucru cu publicul, dar și alte documente de care poate ai nevoie, în funcție de caz.


Pasul 4. Traducere documente

Toate documentele de mai sus trebuie traduse. Eu am solicitat traducerea documentelor în limba engleză la un birou de traduceri din București. Traducerea durează câteva zile, așa că pregătește-te din timp și pentru asta.


Pasul 5. Trimite toate documentele obținute
la o agenție de echivalare a studiilor în SUA.

Acest ultim pas l-am făcut după ce m-am întors în SUA. Pe teritoriul Statelor Unite exista doua mari asociații în cadrul cărora funcționează mai multe agenții de evaluare si echivalare a studiilor. Centrele de echivalare a studiilor sunt disponibile în urmatoarele liste:


Eu am ales agenția
WES (World Educational Services) una dintre cele mai mari agenții din SUA de echivalare a studiilor. Vi-o și recomand de altfel, pentru că procesul a fost foarte simplu și transparent. Mi-am făcut un cont la ei pe site, am citit exact ceea ce aveam nevoie să trimit prin poștă, am selectat pachetul pe care îl doream, și am făcut plata online.

După ce am plătit 200 de dolari, am primit un nr. de referință, am trimis prin poștă toate documentele necesare, și în 10 zile am primit rezultatele, atât online cât și prin poștă (cele oficiale o să le primești doar prin poștă).

Din fericire pentru timpul și buzunarul meu, studiile de licență din România mi-au fost echivalate ca și Bachelor's Degree, ceea ce înseamnă că pot să mă înscriu direct la un masterat, fără să mai fac cursuri adiționale. Despre cum să aplici la un masterat în SUA am să scriu curând.

Cam acesta a fost procesul de vizare a studiilor de licență din România și mai apoi echivalarea acestora în Statele Unite. Dacă ai întrebări, scrie-mi în comentarii, pe pagina mea de Facebook sau Instagram.

Later Edit: Când am aplicat la masterat credeam că am nevoie de o echivalare oficială (WES sau alte agenții) dar universitatea la care am dat admiterea (California State University East Bay) nu s-a uitat peste echivalarea făcută de cei de la WES. Echivalarea studiilor a fost făcută chiar de departamentul de înscrieri al universității. Am scris un articol despre admiterea la masterat, îl poți găsi în linkul de mai jos.


Citește aici și alte articole pe care le-am scris despre masteratul american:

Cum am dat admiterea la un masterat american

Impresii după prima săptămână de masterat! 

Motivele pentru care m-am înscris la masterat în Statele Unite


Mă găsești și pe: 

Instagram (Poze faine din California)
Facebook (Povești de peste ocean)

Comments   

0 # Mihaela 2019-03-11 16:53
Buna Iuliana! As dori sa stiu daca ai realizat traducerea legalizata a tuturor documentelor? Multumesc!
Reply
0 # Iuliana Papuc 2019-03-11 22:47
Buna Mihaela,

Am facut traducere legalizata la urmatoarele documente
- Diploma de licentă și suplimentul la diplomă/foaie matricolă
- Adeverința de autenticitate a diplomei de licență și a suplimentului/foaia matricolă

Astea au fost cerintele pentru agentia WES!

Sper sa iti fie de folos informatia!
Reply
0 # AUGUSTIN MANTA 2019-08-02 07:26
Buna! Eu am facut in Romania Facultatea de Litere, Universitatea din Bucuresti, specializarea limba si literatura romana-engleza. Vreau sa merg in SUA si vreau sa stiu daca imi va fi recunoscuta diploma. Stii cumva? Tu ce studii ai? As fi recunoscator daca ai raspunde. Multumesc! 0729647811.
Reply
0 # Iuliana Papuc 2019-08-02 22:21
Buna Augustin.

Eu am terminat Relatii Internationale la Nicolae Titulescu. Din experiența mea cu echivalarea studiilor (care nu mi-a servit la mare lucru), treaba asta este un pic confuză. Eu mi-am echivalat studiile pt ca asta intelesesem ca am nevoie pentru a mă înscrie la master aici. De recunoscut, studiile iti sunt recunoscute si fara sa faci echivalarea, poți sa iti gasesti un job si nu te întreabă nimeni la interviu dacă ai studiile echivalate, probabil doar pentru anumite domenii, cum ar fi medicina sau cadre didactice sa ai nevoie de echivalare. Dar acum depinde la ce te gandesti tu. Daca iti cauti job, nu e necesar sa iti echivalezi studiile. Dacă vrei sa iti continui studiile, cred ca depinde de fiecare universitate in parte.
Reply
0 # Laura 2019-08-28 10:08
Salut! As dori sa stiu cat a durat intreg procesul: de la obtinerea actelor pana la echivalarea in SUA. M-ar interesa sa stiu daca am destul timp la dispozitie pentru a putea aplica la un program de master pana in martie 2020 cand se incheie inscrierile.
As mai dori sa stiu daca ai dat examenul TOEFL si daca ai anumite recomandari pentru cei care trebuie sa il dea.
Multumesc!
Reply
0 # Iuliana Papuc 2019-09-01 17:41
Bună Laura. Totii pasii pe care a trebui să-i fac in Romania, cu vizarea studiilor, umblatul pe la facultate pt supliment, etc. a durat max două săptămâni, într-o vizită când am fost acasă. După ce am strâns toate actele și le-am trimis la agentia WES, cred că mi-au dat răspuns într-o lună maxim, destul de rapid. Dar, în cazul meu, cei de la facultate, de la birou de International Students ( toti studentii care au un BA din afara SUA, sunt gestionati de birou International Students, chiar daca tu aplici ca rezident, asa cum am facut eu) nu s-au uitat la actele emise de WES, desi am fost sa le inmanez personal. Au vrut sa vada suplimentul la diplomă in original, cu traducere in engleza, si au zis ca determină ei echivalarea. Toefl este obligatoriu pt admitere. Adevarul este ca nu m-am pregatit cum trebuie pt Toefl, credeam ca daca deja vorbesc si scriu engleza si locuiesc aici, o sa fie mult mai usor, dar nu a fost asa. Examenul este super solicitant, si tine vreo patru ore. Fiecare universitate are un Score minim de admitere, asa ca vezi mai intai care este scorul la universitatea unde aplici. Apoi, daca vrei sa vezi mai multe resurse de studiat, cauta pe youtube canalul LinguaMarina - si da un search pt toefl pe canalul ei . Tipa are f multe sfaturi super bune pt pregatirea toefl. De asemenea eu mi-am facut cont la ei pe site (ETS) si au câteva resurse gratis pt a practica, au si un app pe telefon care simuleaza destul de bine cum se desfasoara examenul in sine, cel putin la partea de speaking si listening.

Eu m-am inscris la Fall 2019 (adica cursurile pe care le-am inceput acum in luna august) dar am avut deadline de inscriere pana in Martie. Adica am inceput sa completez aplicatia pt universitate in Ianuarie 2019, am strans scrisori de recomandare, personal statement, eseuri, etc, si la sf lui Februarie am facut submit catre universitate. Daca vrei să aplici pt un student loan, si acolo trebuie sa vezi deadline-urile pt fiecare semestru si va trebui sa completezi un - Free Application for Federal Student Aid (FAFSA®) form. Scrie-mi și pe pagina de facebook Crossing Borders, in mesaj privat daca vrei sa vorbim mai multe.
Reply
0 # Laura 2019-09-23 16:56
Buna,
Am gasit postul tau dupa ce, exasperata de situatie incerc sa gasesc solutii. Povestea incepe asa. Am absolvit Colegiul Informatic ASE in 1996. Locuiesc in SUA,. Dupa ce am reusit cu greu sa imi obtin foaia matricola de la ASE, am trimiso la ECE (Educational Credential Evaluators) una din agentiile acreditate din SUA si ei au recunoscut 95 credite, 3 ani de undergraduate studies.
Cind am aplicat la UMUC, ei recunosc numai maxim 90 de credite, ca sa te inscrii la masterat ai nevoie de 120. Eram obsnuita cu ideea de a lua 30 credite undergraduate ca sa ma pot inscrie la masterat insa dupa ce departamentul de admitere la UMUC mi-au evaluat transcriptul curs/curs, nu mi-au recunoscut nici un credit pentru ca se pare ca pe foaia mea matricola nu exista pentru fiecare curs un numar de catalog, sau cam asa ceva.
Centrul National de Recunoastere si echivalare a diplomelor ce face?
POti sa imi dai un sfat?
Reply
0 # Iuliana Papuc 2019-09-28 22:21
Salut Laura!
1. Centrul National de Echivalare a Studiile din ce inteleg eu, si din ce am vzt cand am fost la ei la sediul in vara trecuta, nu face decat sa iti puna o stampila pe actele de studii cum ca sunt recunoscute in strainatate.
2. Conversatiile cu UMUC au fost doar online/email sau ai fost la ei la biroul de admiteri in repetate randuri? Te intreb asta pt ca de multe ori eu a trebuit sa merg si sa vb cu cineva despre situatia mea, pt ca la telefon/email nu intelegeau situatia. Si nu doar asta, dar unii angajati imi spuneau ai nevoie de asta, altii nu!
3. Eu mi-am echivalat studiile prin WES, dar cei de la Cal State University nu au vrut sa se uite pe doc.emise de WES, au vrut foaia matricola in original, si nu mi-ai spus in final cate credite mi-au fost recunoscute, dar mi-au permis sa ma inscriu la master.

Intrebare: Cei de la biroul de admiteri s-au uitat pe doc.emise de agentia de echivalare? Ce solutii ti-au dat pentru a putea totusi sa te inscrii la master fara sa mai faci inca o data un BA?

De asemenea, cei de la agentia WES au pachete diferite de echivalare, iar cel pe care l-am ales eu este Course-by-Course evaluation- nu stiu daca si tu tot asa ai facut la ECE?

Posibile solutii, sa incerci si admiterea la alte universități de stat din preajma, sau sa-i intrebi pe cei de la UMUC exact ce anume vor sa vada pe foaia matricola, si poate poti vb cu cei de la ASE sa te ajute cu vreo informatie suplimentara. Scrie-mi pe pagina de facebook Crossing Borders, daca vrei sa vorbim mai multe.

Bafta multa!
Reply
0 # Ioana Maria Adam 2019-09-27 20:23
Bună, am o simpla întrebare la care sper din inimă să îmi răspunzi. Dacă vin cu viză de turist și ma înscriu la master acolo, ai idee dacă primesc viza de student?
Reply
0 # Iuliana Papuc 2019-09-28 22:33
Salut Ioana! Nu poti sa vii cu viza de turist, si sa te inscrii la master. Ca sa poti sa te inscrii la master ai nevoie de viza de student J1 cred ca este.

In primul rand, cu viza de turist nu poti sta decat maxim 6 luni, iar procesul de admitere la un masterat dureaza cateva luni, nu stiu daca ai avea timp sa completezi tot pentru admiterea la masterat inainte de expirarea vizei de turist. Cand aplici la master ca international student, daca universitatea te accepta, iti vor emite o forma (I-20) in baza careia poti sa solitici viza de student, completand formularul DS-160. Avand in vedere ca tu deja ai o viza de turist, daca ai fi admisa la masterat, cred ca trebuie sa vezi care sunt pasii pentru Change of Visa Status. Uite, iti las link aici, dupa site-ul lor oficial ca sa citesti mai multe despre asta. https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/study/student-visa.html
Reply
0 # Me 2019-10-14 01:22
Înainte de a te apuca să trimiți actele aiurea-n păpușoi informează-te cu cine lucrează Universitatea la care vrei să îți continui studiile. Unele au departamente proprii care se ocupă de asta.
Reply
0 # Robert 2019-10-22 05:36
Buna
Super articolul. Spune-mi te rog, avand in vedere ca apostila se da pe o foaie separata a fost necesara si traducerea ei?
Ca da a ne uitam pe document in afara de Apostille nu mai are niciun cuvant in engleza.
Reply
0 # Iuliana Papuc 2019-10-23 04:05
Buna Robert! Da, trebuie tradusa si apostila.
Reply
0 # Lilia 2019-11-05 20:45
Buna Iuliana ! Studiile de licența de 3 ani sunt acceptate pentru a munci sau a studia in SUA ? Sau e nevoie se studii de 4 ani ?
Reply
0 # Iuliana Papuc 2019-11-05 21:05
Salut Lilia! Nu cred ca e nevoie de studii de 4 ani, cel putin nu in anumite domenii de munca.

Eu am terminat studiile de licenta de 3 ani in Romania, si mi-am gasit job in State destul de usor. M-am inscris si la masterat aici fara sa mai fac alte cursuri universitare de echivalare. Dar depinde de domeniul in care vrei sa profesezi aici sau sa studiezi. Eu lucrez in sistemul de invatamant public, dar poti foarte usor sa iti gasesti de lucru in sectorul privat la orice companie, atata timp cat ai permis de munca pentru SUA.
Reply
0 # Adriana 2019-11-21 13:07
Buna, doresc si eu sa imi trimit pentru echivalare documentele prin WES. Ai trimis diploma in original impreuna cu copie dupa traducere? Sau este suficient traducerea legalizata si supralegalizata de MAE in original + copii. Am emotii sa trimit atat de departe diploma de licenta in original. Multumesc !
Reply
0 # Iuliana Papuc 2019-11-24 18:59
Salut Adriana! Si eu am avut mari emotii sa imi trimit actele in original, dar le-am trimis, si cand cei de la WES mi-au trimis pachetul inapoi, mi-au trimis si actele in original. Poti sa le scrii inainte, doar sa confirmi daca e neaparat necesar trimiterea actelor in original, eu nu am facut asta, dar poate merge. Te inteleg, ca si eu alea zece zile am stat ca pe ghimpi sa primesc actele inapoi, dar totul a fost ok. Trimite prin posta Certified si Sign at Receiving, asa primesti un nr de tracking si poti vedea unde e coletul tau.
Reply
0 # Adriana 2020-03-11 20:24
Am trimis doar copiile legalizate si supralegalizate, apoi mi-au cerut si diplomele in original. Le-am trimis pe 3 ianuarie iar pe 27 februarie le-am avut inapoi, cu tot cu transport. Procesul se pare ca dureaza mai mult acum si originalele sunt obligatorii. Am optat pentru curier, nu posta, iar cei de la DHL chiar sunt prompti.
Reply
0 # Cristina 2020-01-11 03:55
Buna! Am o întrebare și as vrea din tot sufletul sa îmi răspunzi. Sunt rezident american (greencard) și acum puțin timp m-am mutat in SUA! Stii cumva dacă aici pot sa ma înscriu la o facultate având doar diploma de bacalaureat? As vrea sa ma înscriu pentru a profesa ca asistenta medicală. Mulțumesc!
Reply
0 # Iuliana Papuc 2020-01-11 23:44
Buna Cristina!

Da, daca ai diploma de bacalaureat, cu siguranta poti sa te inscri la facultate in State. Va trebui sa dai anumite examene cred, dar depinde de fiecare facultate. Intereseaza-te la universitatea unde vrei sa aplici, de ce anume ai nevoie pt admitere.
Reply
0 # Marius 2020-01-12 23:07
Buna,
Foarte fain ca te'ai gandit sa ii "luminezi" si pe altii din experienta ta.
Eu am terminat Facultatea de Constructii din Cluj,Universitatea Tehnica.Si am suplimente bilingve(romana - engleza) si la Licenta si la Masterat.Trebuie sa traduc si sa apostilez doar diplomele?Multumesc frumos!
Reply
0 # Iuliana Papuc 2020-01-15 01:40
Buna Marius,

Din ce stiu eu, apostila trebuie pusa pe diploma dar si pe suplimentul la diploma. Si suplimentul meu era in engleza/romana dar tot am avut nevoie sa traduc ambele documente. Daca poti sa le traduci, fa-o, ca mai apoi sa nu trebuiasca sa faci asta!
Reply
0 # Gabi Taft 2020-03-06 17:34
Buna,
Multumim mult pentru acest articol, foarte interesant in special pentru ca metodele de procesare romanesti sunt foarte solicitante. Eu am o intrebare in legatura cu adeverinta de autentificare a diplomei si foii matricole. Nu sunt in tara actual si vroiam sa stiu cum ai depus tu cererea de adeverinta, teai dus in persoana la biroul de studii, ai avut nevoie de acte? De asemenea, zic ca au program de audiente si program cu publicul, care ar fi diferenta? Leam trimis email si miau spus sa ii sun, fara sa imi dea vreun sfat. Am gasit cererea online pe siteul lor si lam trimis insa se pare ca e altfel procesul
Mersi mult
O zi buna
Reply

Add comment


Security code
Refresh

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

logotest1